TEST: Robotgräsklippare bäst i test 2021 – top 4 bästa!

Robotgräsklippare bäst i test 2021 - test robotgräsklippare
Robotgräsklippare bäst i test 2021

Under vår- och sommarmånaderna är det dags att hålla gräsmattan kortklippt och fräsch. Dels för att det ser såklart bra ut, men också för att inte locka till sig ogräs och ohyror. Låt en robotgräsklippare göra jobbet åt dig!

Vill du helst göra något annat än att klippa gräsmattan? De flesta tycker nog att det finns roligare saker att göra. Vissa kanske har fysiska besvär som begränsar vardagen, och då framförallt att anstränga sig med en gräsklippare.
Lösningen stavas robotgräsklippare!


Artikeln innehåller annonslänkar


Snabblänkar till vinnarna!

Bäst i test – Husqvarna Automower 315
Mest populär – Husqvarna Automower 310
Bäst premium – Husqvarna Automower 430X
Bäst budget – McCulloch Rob S600

Artikelns innehåll

 • Vad är en robotgräsklippare?
 • Olika sorters gräsklippare
  Robotgräsklippare
  El- & Batteridriven gräsklippare
  Åkgräsklippare
  Bensindriven gräsklippare
 • Vilken gräsklippare ska man välja?
 • Robotgräsklippare Bäst i test 2021
 • Billig vs dyr gräsklippare
 • För & nackdelar med en robotgräsklippare
 • Batteri & Elförbrukning
 • Underhåll & Vinterförvaring
 • Tester vi jämfört

Vad är en robotgräsklippare

En robotgräsklippare (likt en robotdammsugare) är en liten smart maskin, som automatiskt klipper din gräsmatta medan du är på jobbet, eller ligger i hängmattan. Robotgräsklipparen känner av vilka ytor som ska klippas. Beroende på tomtstorlek och på batterikapacitet så klipps gräsmattan i ett nafs. Annars klipper den en bit tills dess att batteriet börjar tryta, då kör den själv till sin laddningsstation eller garageplats och laddar upp batteriet, för att sedan klippa klart övriga ytor.

Robotgräsklipparen känner alltså av exakt vilken yta som ska klippas. Det fungerar genom en avkänningsteknik. Vid installation så anläggs en tråd runtomkring det område du vill ha klippt (tex tomtgräns), detta funkar som en avgränsning och påvisar för det område där robotgräsklipparen ska arbeta.

Det finns som sagt en uppsjö olika varianter av robotgräsklippare. Vissa är smartare än andra. De bättre modellerna kan enkelt känna av ifall det är något hinder i vägen, och på så vis klipper den runtomkring. Somliga av de mer tekniska modellerna kan du även styrka med hjälp av en app, du kan till exempel se exakt var gräsklipparen är. Flera modeller har även inbyggd regnsensor, vilket gör att robotgräsklipparen parkerar, och fortsätter när bättre väder anlänt.

Olika sorters gräsklippare

I denna guide kommer vi som sagt att fokusera på just robotgräsklippare, men som du säkert vet så finns det en uppsjö olika varianter av gräsklippare. Efter du läst vår artikel så har du förhoppningsvis bestämt dig och vet vad det är som passar just dig och din trädgård. Vi går igenom ett par varianter nedan.

Robotgräsklippare

Robotgräsklippare: En gräsklippare som sköter sig själv. Du installerar/gräver ner slingor runtom din tomtyta där du vill att gräsklipparen ska klippa. Klipparen ställs ofta in på en viss tid via timer, den klipper din gräsmatta, och kör sedan och ställer sig för att ladda. Du har således en nyklippt gräsmatta lagom tills dess att du kommer hem från jobbet. Skönt va?

Elgräsklippare & Batteridriven gräsklippare

Elgräsklippare / Batteridriven gräsklippare
Elgräsklippare / Batteridriven gräsklippare

Som man hör på ordet så drivs elgräsklipparen med el via en kabel som du ansluter. Den batteridrivna körs på ett uppladdat batteri. Räckvidden är begränsad och kan passa lite mindre ytor. De eldrivna och batteridrivna gräsklipparna är ofta tystare än en bensindriven och räcker gott till de mindre gräsmattorna. Ur miljöaspekten är det ett klockrent val!

Åkgräsklippare

Åkgräsklippare
Åkgräsklippare

Detta är en större variant av gräsklippare som du just åker på. Du sitter i en stol, svänger med en ratt och kan använda dig utav pedaler och reglage. Passar de boenden som har stora gräsytor att klippa. Kostar också därefter!

Bensindriven gräsklippare

Gräsklippare
Gräsklippare

Den gräsklippare som är den mest vanliga i de svenska hushållen. En klippare som du kör eller puttar framför dig och som drivs av bensin. Passar ofta till de medelstora till stora gräsmattorna.

Vilken gräsklippare ska man välja

Med tanke på urvalet så kan valet således vara svårt. Men förhoppningsvis är du klokare efter du läst vår guide om gräsklippare.

När du väljer vilken sorts gräsklippare du ska köpa är det endel frågor man vill ha besvarade. Dels beror det på hur stor tomt du har som ska klippas. Är det en mindre gräsplätt så kan det räcka med en el- eller batterigräsklippare. Du slipper fylla på bensin, men däremot behöver du såklart ladda batteriet ifall den är batteridriven. Är det en gräsklippare med kabel så behöver du såklart se till att kabeln räcker till de ytor du behöver att komma åt. Dessa maskiner är också tystare, samt klart bättre för miljön.

Är det en stor, eller sluttande tomt så kan det vara bra med en stabilare, tyngre maskin som en bensindriven gräsklippare. Dessa maskiner tar även det mest kraftfulla gräset och sly som växt upp. Vill du se klippandet som en fysisk aktivitet eller ser du det som ett ont måste?

Vare sig du har en mindre gräsplätt, eller en större trädgård, så går det bra med en robotgräsklippare.

Robotgräsklippare bäst i test 2021

Husqvarna Automower 315 – Bäst i test 2021

Robotgräsklippare Husqvarna Automower 315
Robotgräsklippare Husqvarna Automower 315

Rekommenderad klippyta: 1500 kvm Batterityp: Litium-jon Display: LCD Ljudnivå: 60 db(A) Max Arbetslutning: 22° (40%) Pinkod: Ja Laddningstid: 60 min Klipptid ca: 70 min Vikt: 9,2 kg Klippbredd: 22 cm Klipphöjd max: 60 mm Klipphöjd min: 22 mm Timer: ja App Smart: Bluetooth

Husqvarna är världsledande på marknaden med robotgräsklippare, och det är inte så konstigt när de tillverkar klippare som Automower 310 & 315 i mellansegmentet. Att den bästa robotgräsklipparen blev just Automower 315 anser vi då den har något större kapacitet är lillebror Automower 310. Den passar utmärkt till gräsmattor upp till 1500 kvm, jämfört med modell 310 som passar upp till 1000 kvm.

Både modellerna har ansetts vara bäst på marknaden av både Pricerunner och bäst-i-test i mellanprisklassen.

Egenskaperna som bland annat lockar är att den har bra klippbredd, ter sig bra i kuperade trädgårdar jämfört med flera andra robotar. Den är också även både tyst och smart. Däremot har Automower 315 ingen regnsensor, och vill du styra maskinen via (bluetooth) app, så måste du vara i närheten.

Vi summerar Husqvarna Automower 315 till ett klockrent köp!

Här kan du läsa mer eller köpa din Husqvarna automater 315


Husqvarna Automower 430X – Bästa Premium

Robotgräsklippare Husqvarna Automower 430X
Robotgräsklippare Husqvarna Automower 430X

Maximal klippyta: 3200 kvm Batterityp: Li-Ion Display: LCD Ljudnivå: 58 db(A) Max Arbetslutning: 24° (45%) Pinkod: Ja Laddningstid: 60 min Klipptid ca: 135 min Vikt: 13 kg Klippbredd: 17 cm Klipphöjd max: 60 mm Klipphöjd min: 20 mm Timer: ja App Smart: GSM/3G GPS navigering: Ja Vattentålig: Ja

Även vi har kommit fram till att den absolut bästa robotgräsklipparen i premiumklassen är Husqvarna Automower 430X. Den jobbar riktigt bra på stora ytor, och rör sig bra på branta sluttningar. I den tillhörande mobilappen kan du ställa in flertalet inställningar. Den inbyggda GPSen underlättar också navigeringen runt omkring din trädgård.

Har du en större trädgård, och tycker att priset är inom din budget, så är Husqvarna Automower 430X något för dig! Bäst i premiumklassen helt enkelt!

Läs mer eller köp din robotgräsklippare från Husqvarna


McCulloch ROB S600 – Bäst budget

Robotgräsklippare McCulloch ROB S600
Robotgräsklippare McCulloch ROB S600

Maximal klippyta: 600 kvm Batterityp: 2 AH Display: LCD Ljudnivå:Max Arbetslutning: 19° (35%) Pinkod: Ja Laddningstid: 60 min Klipptid ca: 65 min Vikt: 9.1 kg Klippbredd: 16 cm Klipphöjd max: 50 mm Klipphöjd min: 20 mm Timer: Ja App Smart: Ja Alarm: Ja

Bäst robotgräsklippare i budgetklassen anser vi vara McCulloch ROB S600. Snabb och enkel installation. Det är den mest avancerade klipparen hos McCulloch just nu. Den passar ypperligt till de mindre trädgårdsytorna. Den har ungefär lika lång laddtid som klipptid, och roboten har en ok klippbredd. Precis som med de dyrare exemplaren så kan du ställa in klippningen via timer, och du kan enkelt felsöka och styra robotgräsklipparens funktioner via en app.

Läs mer eller köp din robotgräsklippare från McCulloch


Husqvarna Automower 310 – Mest populär

Robotgräsklippare Husqvarna Automower 310
Robotgräsklippare Husqvarna Automower 310

Maximal klippyta: 1000 kvm Batterityp: Li-Ion Display: LCD Ljudnivå: Max 60 db Max Arbetslutning: 22° (40%) Pinkod: Ja Laddningstid: 60 min Klipptid ca: 70 min Vikt: 10.7 kg Klippbredd: 22 cm Klipphöjd max: 60 mm Klipphöjd min: 20 mm Timer: Ja App Smart: Bluetooth Alarm: Ja

Den allra mest populära gräsklipparen i robotformat är Husqvarnas Automower 310. Alltså lillebror till vår testvinnare 315. Du får en riktigt bra robotgräsklippare till ett bra pris. Snygg design med klockrena köregenskaper. De fyra hjulen har ett bra grepp i marken så det är inga problem att arbeta i sluttning. Den har en rejält tilltagen klippbredd på hela 22 cm och med en maxhöjd på 60 mm.
Med den smarta appen kan du enkelt styra robotens funktioner via bluetooth.

Hos Gardenstore kan du läsa mer eller köpa din Husqvarna Automower 310


Billig vs dyr gräsklippare

 • Hur stor lutning på gräsmattan maskinen klarar. Kan den klättra i dina backar?
 • Batterierna i de billigaste modellerna är tyvärr inte av någon större kvalitet.
 • Hur stor tomt har du? De billigare robotgräsklipparna klarar kanske upp till 500 kvm, medan de större betydligt betydligt större areor!

För och nackdelar med robotgräsklippare

Innan du köper en robotgräsklippare så måste du såklart ta reda på om det är just en robotgräsklippare du ska ha. Passar den till er trädgårdsyta? Har ni många olika gräsplättar som är uppdelade i trädgården?

Fördelar med en robotgräsklippare

Vi anser självklart att den största fördelen med en robotgräsklippare är att den sköter hela klippningen själv.
Vidare finns en miljöaspekt där gräsklipparen inte släpper ut några föroreningar i luften. Dagens batterier är riktigt bra. De flesta har ett litium-jon batteri, och det tar inte lång tid att ladda upp. De har också en mycket hög levnadslängd.
Har du en solig trädgård så finns det robotgräsklippare med solceller på.

Nackdelar med robotgräsklippare

Det är några aspekter man bör ta hänsyn till när det kommer till inköp av gräsklippare. För det första så kostar dessa maskiner en hel del pengar. Det kan bli en rätt saftig engångskostnad för inköpet. Men som vi skrivit om tidigare, så gör maskinen allt jobb åt dig, och tid är ju pengar?

Flera tillverkare har höjt ett varningens finger, att om du har småbarn, husdjur eller andra vilda djur som springer runt på trädgården, så kan det vara klokt att inte köra robotgräsklipparen just då. Programmera istället maskinen till att köra när ni inte är hemma. Men helst på dagen, då minskar risken att det finns igelkottar på tomten!

Robotgräsklipparens batteri & elförbrukning

TelgeEnergi har beräknat vad det skulle kosta att ha en robotgräsklippare. Bortsett från anskaffningskostnad, service och nätkostnader så beräknas det kosta cirka 40 öre per dag, 2,80 kr per vecka och knappa 62 kronor för en hel säsong. Självklart kan det variera från klippare till klippare, hur stor tomt du har och hur ofta du vill ha gräset klippt.

De litium-jon batterier som robotgräsklipparna har, har hundratals cykler i sig, vilket innebär att robotgräsklipparen kan tömma batteriet hundratals gånger innan kapaciteten försämras.

Underhåll av robotgräsklippare

Robotgräsklippare rengöring
Robotgräsklippare rengöring

Precis som all elektronik så gäller det att vara rädd om sakerna, och kanske lite extra med just en robotgräsklippare med tanke på den större inköpskostnaden.

Byta robotgräsklipparens knivblad

Hur ofta ska man byta knivblad på en robotgräsklippare? Du måste byta ut robotgräsklipparens knivblad titt som tätt. Det spelar en viss roll hur ofta du ska byta knivarna, beroende på vilken maskin du har samt hur mycket gräs som klipps.
Du kan relativt enkelt avgöra hur slitna knivarna är genom att skruva loss ett knivblad, och skrapa mot en nagel. Jämför skärpan på den yttre delen av kniven, med den inre delen av bladet. Har du svårt att avgöra, så brukar man rekommendera att byta knivbladen var tredje vecka, eller efter 80-100 timmars klippning.

Knivarna går att köpa som ett kit tillsammans med skruvar, och kostar inte särkilt mycket.

Vinterförvaring robotgräsklippare

När säsongen är slut och din robotgräsklippare har gjort sitt så ska du förvara den väl under vintern. Innan du ställer in den så ska den rengöras.

Enklast gör du det genom att skrubba med en torrborste. Se till att hela underredet, hjulen, upphängningsanordningen samt laddstationen är helt fri från gräs och jord.

Bäst är om du kan förvara robotgräsklipparen och även laddningsstationen inomhus, där det finns någorlunda värme. Du vill undvika platser där det finns frost för lång levnadslängd.

Innan du ställer in roboten så se till att den är fulladdad. Du bör även ett par gånger under vintern underhållsladda för att inte batteriet ska tappa sin livslängd och kapacitet.


Tester vi jämfört

Pricerunner

Pricerunner har gjort ett stort test och jämfört 25 modeller av robotgräsklippare. De har utfört tester under en hel säsong, i olika väder och på flera olika gräsmattor. Detta ger en god helhetsbild, och kan då bedöma långtidseffekter och påverkan av flera olika väderlekar.

Prestanda: Hur stor gräsyta den kan klippa samt hur klippningen blir av grovt, långt och vårt gräs. Effektivtet: Hur många effektiva timmar krävs för att klippa? Effektiviteten avseende tid och klippresultat. Tillförlitlighet: Terrängegenskaper? Hur klarar den hinder, ojämn gräsmatta, biytor? Användarvänlighet: Enkel installation? Tydliga instruktioner? Enkel att programmera? Design & kvalitét: Är konstruktionen bra? Har hjulen bra grepp, men skonsam för gräsmattan? Garantier? Funktionalitet: Möjligheten till olika inställningar. Styrning/övervakning via app. Säkerhet: Kan barn och djur komma åt knivbladen? Hur funkar stöldskyddet?

Husqvarna Automover 310 – Bäst i test 2020 (1000 kvm gräsmatta)
Husqvarna Automover 430X – Bäst premiumval
McCulloch Rob S600 – Bäst budgetval
Husqvarna Automover 450X – Bäst för stora ytor


Bäst-i-test

Bäst i test har jämfört ett flertal olika sidor för att se vilken som är den bästa robotgräsklipparen. De har jämfört tester från bland annat Råd & Rön, T3, PC Mag, Aftonbladet och M3. Utvalda kriterier som klippyta, hur den arbetar i terräng och lutande gräsmatta. Hur pass högljudd är roboten, och hur länge måste man ladda den och hur länge räcker en laddning? Vidare kollade de också om robotgräsklipparen hade regnsensor och hur smart den var.

Robomow RC308U – Bäst budget
Husqvarna Automover 430X – Bäst Premium
Husqvarna Automover 315 – Bäst i test (bättre kapacitet än 310) 1500 kvm gräsmatta


Produktexperter

McCulloch Rob S600 – Mest prisvärd


Tack för att du ha läst vår artikel om bäst robotgräsklippare 2021
Artikel: Test: Robotgräsklippare bäst i test 2021 – Top 4 bästa!
Författare: Admin hos BästaTesten
Företag: Husqvarna, McCulloch
Produkter: Husqvarna Automower 310/315/430 X, McCulloch ROB S600
Vinnare hos: Bästatesten

Vi på BästaTesten slukar webben på produktinformation och testar av produkter, så om något leder till ett köp hos er så erhåller vi en liten andel som provision från företaget du handlar av. Helt enkelt för att vi ska kunna finnas & hålla hög kvalité!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *