TEST: Robotdammsugare bäst i test 2021 – 3 bästa!

Robotdammsugare bäst i test 2021
Robotdammsugare bäst i test 2021

Produktjämförelse: Bäst robotdammsugare 2021

Tänk att få komma hem efter en dag från jobbet och se att golven hemma är fria från damm och djurhår. Den dagen kan vara närmre än du tror. Lösningen heter nämligen robotdammsugare!

För att hålla hus och hem rent från smuts, ohyror, pollen och kvalster så behöver du dammsuga regelbundet. Dammsuga är något de flesta ser som ett ont måste, och det finns antagligen roligare saker att spendera sin tid på. Men varför inte då låta någon annan göra jobbet åt dig?


Artikeln innehåller annonslänkar


Bäst i test – Roborock S5 Max
Grym robot – Neato Botvac D6 Connected
Bäst premium – iRobot Roomba S9

Artikelns innehåll

 • Vad är en robotdammsugare?
 • Att tänka på vid köp av dammsugare
 • Olika sorters dammsugare
 • Vilken robotdammsugare är bäst?
 • Bäst robotdammsugare bäst i test 2020
 • För- & Nackdelar med en robotdammsugare
  Fördelar med en robotdammsugare
  Nackdelar med robotdammsugare
 • Underhåll & Förbrukning
  Batteri
 • Tester vi jämfört

Vad är en robotdammsugare?

En robotdammsugare är just en maskin, likt en robotgräsklippare, som dammsuger ditt golv per automatik. Du kan ställa in att den ska städa medan du är på jobbet, eller starta den automatiskt på söndags morgon medan du sitter och dricker kaffe. Det är helt upp till dig när du vill ha det rent.

Robotdammsugaren känner av vilka rum och ytor du vill att den ska städa. Via sensorer så märker den om det är något hinder i vägen, eller om det är en vägg den ska dammsuga längst med.

Övrigt

Marknaden har vuxit enormt de senaste åren, så det finns nu maskiner som kostar från någon tusenlapp till de mer lyxiga varianterna som kan gå loss på en månadslön.

Flera modeller har batterier som klarar av att dammsuga upp till 2 timmar. Hinner den inte med hela den tilltänkta städytan, så återvänder den automatiskt efter att den kört och laddat upp sitt batteri.

Tekniskt varierar det endel mellan produkterna, och vissa robotar är smartare än andra. Den smarta appen som fler och fler bra robotdammsugare har gör det möjligt för dig att starta dammsugaren från din telefon. Du kan även navigera runt och se var din robotdammsugare är just nu, och hur många kvadratmeter den just dammsugit.

Att tänka på vid köp av en dammsugare

Det är flera faktorer du bör ha i åtanke innan du väljer vilken sorts dammsugare du ska köpa. Har du stora boendeytor som behöver dammsugas? Finns det pälsdjur i hemmet och således fullt av hår? Eller bor du i en mindre lägenhet där det är dåligt om förvaring?

Nedan har vi staplat upp de olika dammsugarmodeller som är vanliga, och så har vi beskrivit vilka fördelar dessa har gentemot dina förutsättningar.

Olika sorters dammsugare

Vi ska beskriva vilka olika sorters dammsugare det finns, och till vilka ändamål dessa kan vara bra.

Robotdammsugare

Den ultimata städhjälpen, som just denna guide handlar om. Robotdammsugaren passar egentligen till alla hem. Vare sig du bor i en mindre lägenhet, eller om du bor i ett stort hus med flera våningar. Eftersom robotdammsugaren kör så länge batteriet räcker, så åker den sedan automatiskt till sin dockningsstation och laddar upp sig, och efter det så fortsätter den sin städresa. Har du en trappa i huset, så är det bara att lyfta ner/upp dammsugaren till nästa våning för att fortsätta.

Har du ett hem med väldigt mycket mattor, så se till att köpa en robotdammsugare som klarar just mattor bra. Vissa enklare modeller kan ha svårt med detta.

Ytterligare en positiv aspekt är om du har fysiskt svårt att städa ditt hem. Du slipper alltså dra runt på en dammsugare med slang, och du behöver inte heller byta eluttag så fort du ska byta rum.

Dammsugare

Klassikern som finns i var mans hem. Vi anser att en bra dammsugare ska ha riktigt bra sugförmåga, och den ska kunna klara av grövre mattor utan problem. Den ska också ha lång sladd så du slipper byta eluttag konstant, samt gärna ha flera olika effekter på sugningen.

Skaftdammsugare / Handdammsugare

En enkel och fantastisk produkt. Du förvarar den enkelt i en städskrubb, eller ha den upphängd via de medföljande väggfästena i hallen.
Ladda upp batteriet, och sedan är det bara att plocka fram och dammsuga. Du slipper trassel med sladd, och du behöver inte släpa dammsugaren efter dig runt i hemmet. Dagens batterier är så pass bra att du oftast kan dammsuga hela hemmet i ett svep.

Många modeller har två eller flera olika effekter. I regel räcker det att köra på ”normal-läge”, för att sedan sätta på högre effekt om du dammsuger mattor eller på extra smutsiga ytor.

Detta är helt klart vår favorit efter robotdammsugaren.

Handdammsugare

En handdammsugare kan vara en bra produkt att komplettera en vanlig dammsugare med. Du kan enkelt dammsuga soffan, bilen eller andra små trånga utrymmen. Batterikapaciteten är begränsad med räcker oftast till kortare dammsugning. Laddas enkelt upp via sladd.

Vilken robotdammsugare är bäst?

Vi har jämfört produkterna och de produkttester som är gjorda av prisjakt, bäst-i-test samt M3. Det är således bra robotdammsugare över lag från välkända varumärken.

Vi har bland annat kollat på robotdammsugarnas prestanda, alltså hur pass kraftfull maskinen är, hur den parerar och klarar av trösklar, trappor och andra hinder. Hur pass intelligent är dammsugaren, kan den enkelt navigera i ditt hem, och bygger den upp smarta kartor? Vidare har vi jämfört hur pass användarvänlig den är. Är det smidigt att installera, funkar de eventuella apparna bra?


Robotdammsugare bäst i test 2021

Roborock S5 Max – Bäst!

Robotdammsugare bäst i test 2021 Roborock S5 Max
Robotdammsugare bäst i test 2021 Roborock S5 Max

Rekommenderad städtid: 180 min Ljudnivå: 60 db Max arbetsyta: 200 kvm Moppfunktion: Ja Dammbehllare: 0.5 liter Klarar hinder: <2 cm Sidoborste: 1 st Trappsensor: Ja Höjd: 9,65 cm App Smart: Roborock app

Roborocks är företaget som tillverkar kvalitativa robotdammsugare i bästa klass. De tidigare versionerna heter S50 och S6. Deras uppgraderade version som vi recenserat heter Roborock S5 max. Och det är verkligen en uppgradering av de gamla modellerna!

Vi har sammanställt de produktrecensioner som finns och tagit in egen information om Roborock S5 Max. Vi anser att den tar priset som bäst robotdammsugare 2021. Roboten är tystare, har längre batteritid och större vattentank än lillebror S50.

Robotdammsugare test Roborock S5 Max
Robotdammsugare test Roborock S5 Max

Roborock S5 max har en bra sugförmåga, flera sensorer och den rejäla vattentanken på 290 ml gör det möjligt att städa större ytor, effekten av städningen blir således över all förväntan.

Roboten är så pass smart att den lär sig vilka golvytor som behöver extra städning, samt de golv som är mer känsliga och där den kan ta det lite lugnare.

S5 max arbetar med en huvudborste, denna kan man på S5 plocka av för att rengöra. Det fastnar alltid lite hårstrån med mera.

Moppfunktion
Låg ljudnivå
Avtagbart borsthuvud

Sämre städförmåga i hörn
Något sämre prestanda jämfört med Neato Botvac D6 

Robotdammsugare bäst i test 2021 Roborock S5 Max – Finns hos Kjell & Company

Läs mer eller köp hos Robotexperten


Neato Botvac D6 Connected – Grymt val!

Robotdammsugare Neato Botvac D6 Connected
Robotdammsugare Neato Botvac D6 Connected

Städtid: 120 min Laddtid: 150 min Ljudnivå: 69 db Max arbetsyta: – Moppfunktion: Nej Sidoborste: 1 st Trappsensor: Ja Höjd: 9,95 cm App Smart: Mobilapp Schemaläggning: Ja

Robotdammsugaren Neato Botvac D6 Connected är en riktigt smart och bra dammsugare. Den tar sig enkelt an stora och komplicerade ytor, den tar heller inte stor plats. Roboten packar dammet kompakt, vilket gör att du inte behöver tömma behållaren lika ofta som många andra modeller.

Vidare är D6an smart när det gäller städning runt möbler och på mattor. Med sidoborsten plockar den enkelt med sig smuts runt kanterna, och borsten i underredet tar effektivt upp damm från mattorna.

De nackdelar som Pricerunner har rapporterat om är att du kan inte förflytta dammsugaren från en plats till en annan, då blir navigeringskartan osynkad om du sen ska skicka den till ett annat runt.

Bra sugförmåga
Liten och smidig
Enkel att underhålla

Låter endel
Dålig vid förflyttning

Läs mer eller köp hos Kjell & Company


iRobot Roomba S9 – Bäst premium

Robotdammsugare iRobot Roomba S9
Robotdammsugare iRobot Roomba S9

Städtid: 120 min Laddtid: 120 min Indikerar tömning: Ja Max arbetsyta: – Moppfunktion: Nej Sidoborste: 1 st Google assistance: Ja Höjd: 9 cm App Smart: Mobilapp Schemaläggning: Ja

En riktigt estetisk och bra robotdammsugare. Designen gör att roboten enkelt kommer åt i alla hörn och vinklar. Modellen har hela 40 gånger starkare effekt än tidigare modeller. Med hjälp av deras inbyggda filter så rensar den bort 99% av alla luftpartiklar som kvalster, damm och pollen – perfekt för allergiker! 

Med den effektiva optiska sensorn så känner den av och analyserar det mesta. Allt för att komma åt minsta lilla skrymslen. 

Starta vid app
Grymt sug
Bra vid skrymslen och hörn
Top-altenativ för allergiker


Dyr

Läs mer eller köp hos Robotexperter.se


För- och nackdelar med en robotdammsugare

Allt är såklart inte ris eller ros med elektronik, och så heller inte med robotdammsugare. Våra för- och nackdelar med en robotdammsugare kanske kan hjälpa dig på traven om hur du ska tänka innan ditt köp av en robotdammsugare.

Fördelar med en robotdammsugare

Anledningen till att man köper en robotdammsugare är såklart att den dammsuger dina ytor automatiskt. Du behöver alltså inte lyfta ett finger, mer än att kanske starta den via din telefon. Resten sköter den själv.

Vidare så har flera av dagens bästa robotdammsugare även inbyggd moppfunktion, den moppar alltså även golvet efter sig.

Flera modeller är så pass tystgående att du kan med enkel städa medan du ligger och sover!

Nackdelar med robotdammsugare

Det vi märkt som kan vara till nackdel med att ha en robotdammsugare är att om du har mycket bord, stolar och prylar stående på golven, så kanske du först måste plocka undan dessa för bästa städresultat, så att ytorna är fria. Gör du inte det så cirkulerar dammsugaren såklart runt prylarna, men det är då lätt hänt att vissa partiklar fastnar på till exempel stolsben.

Beroende på vilket avstånd det är mellan golv och din sängbotten, så kan det vara tight för roboten att köra under sängen. Kolla därför måtten på din robotdammsugare och mät utrymmet under sängen!

Robotdammsugarna är riktigt smarta, men om ditt boende består av flera våningar så blir det värre. Då måste du själv lyfta ner/upp dammsugaren till nästa plan som ska dammsugas.

Dammsugarna kan också vara rätt dyra, så kan du vänta så kolla på de stora REA-dagarna under året!

Batteri & rengöring robotdammsugare

Batteriet

Som med all annan trådlös elektronik så måste även robotdammsugaren laddas upp. Detta sker via de utbytbara uppladdningsbara batterierna. Upplever du att batterierna tappar sin förmåga och inte klarar av att dammsuga lika länge som när den var nyinköpt? Laddar den inte heller upp maximalt? Då kan du enkelt rengöra laddningsdynorna och laddningsstationen med en torr trasa. Testa även att koppla ut batterierna en stund.

Rengöring

På flera robotdammsugare kan du enkelt plocka av borsthuvudet, se till att rengöra det från damm och hårstrån som lätt fastnar. På de modeller där du inte kan plocka bort borsten så får du klippa loss hårstrån eller pilla lite.

Torka även med en torr trasa på underredet av dammsugaren och även på laddningsstationen. Helt enkelt där som det ansamlas smuts och damm.


Produkttester vi jämfört

Byggahus
Byggahus.se testade 6 olika robotdammsugare. De kollade på sugförmåga, hur användarvänlig maskinen var, samt hur noggrann och smidig den var.
De testade hur bra robotdammsugaren var under ett par dagar i hemmet i en möblerad miljö, där sladdar kan ligga på golvet, och spred även ut lite extra smuts på golvet.

Testresultaten visade att bästa robotdammsugaren var Xiaomi Mi Roborock S50, trots att den inte hade den bästa sugförmågan. Övriga pristagare var Neato Botvac D7 Connected samt iRobot Roomba 980.

M3
Testningen gick ut på att M3 använde dammsugarna i vanliga hem med möbler, mattor och trappor. De la extra betoning på sugförmåga samt hur pass dammsugarna kom åt i hörn och trängre utrymmen. Vidare kollade de också på hur pass smarta maskinerna är, hur användarvänliga apparna är och konstruktionen i sig.

På en poängskala 1-5 så var det flera utav dammsugarna som fick 4 poäng, ingen fick full pott. Några av de bästa robotdammsugarna var Xiaomi Mi Roborock S5 Max (bra pris), Irobot Roomba S9+ (grymt sug) och Neato Botvac D6 Connected (användarvänlig).

Bäst i test
Testet utfördes under flera månaders tid med några av marknadens bästa robotdammsugare från flera kända varumärken. Maskinerna har fått jobba i flera olika hem där de ställs inför möbler, djurhår, trösklar och trappor.
Vidare har de även testats i laboratoriemiljö där de under kontrollerad nedsmutsning kollat exakta mängden smuts som ansamlats.

Vinnaren hos bäst i test blev Xiaomi Roborock S5 Max. Övriga dammsugare som tog pris var lillebror Xiaomi Mi Roborock S50, Neato D6 och D7 Connected. Bäst billiga robotdammsugare blev Xiaomi Mi Robot Vacuum

Pricerunner
Testpanelen hos Pricerunner undersökte användarvänlighet, prestanda och intelligens hos 11 modeller. Vinnaren Xiaomi Roborock S5 Max beskrevs som en tidseffektiv och funktionsrik robotdammsugare med mopp. Vidare var även Neato Botvac D6/D7 Connected riktigt bra modeller.

Gearbeast
Gearbeast har testat och recenserat flera av modellerna från Roborock. Med den extremt bra sugförmågan, stora vattentanken och hur smart modellen är, så anser Gearbeast att bäst köp är just Roborock S5 Max.

Tack för att du ha läst vår artikel om bäst robotdammsugare
Artikel: Test: Robotdammsugare bäst i test 2021 – 3 bästa robotdammsugarna!
Författare: Admin hos BästaTesten
Företag: Xiaomi Roborock, Neato, iRobot
Produkter: Xiaomi Roborock S5 max / Robot Vacuum / S50, Neato D6/D7 Connected, IRobot Roomba 980/S9+
Vinnare hos: Bästatesten

Vi på BästaTesten slukar webben på produktinformation och testar av produkter, så om något leder till ett köp hos er så erhåller vi en liten andel som provision från företaget du handlar av. Helt enkelt för att vi ska kunna finnas & hålla hög kvalité!


Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *