Ridhjälm bäst i test 2021 – Köp bästa ridhjälmen!

Ryttare hoppar häst. Ridhjälmar bäst i test!
Ridning

Det är ungefär en halv miljon personer i Sverige som utövar någon form av ridsport. Det gör ridningen till den sjätte vanligaste sporten i Sverige.
Forskning har visat att cirka 6000 barn och ungdomar skadar sig årligen vid ridning eller vid handhavande av häst, så pass kraftigt att de behöver uppsöka akutmottagningen. Huvudskada är en bland de vanligaste skadorna.


Artikeln innehåller annonslänkar


Ridhjälmar bäst i test

Back on track EQ3 Lynx – Bäst I test
Back on track EQ3 – Bra val
Charles Owen Ayr8 – Bra val

Topp 3 bästa ridhjälmarna

Försäkringsbolaget Folksam har utfört ett stort test på de 15 vanligaste ridhjälmarna som finns på marknaden. I denna skrift har vi helt enkelt summerat deras resultat.


Ridhjälm Back on track EQ3 Lynx – Bäst i test!

Ridhjälm Back on track EQ3 Lynx
Ridhjälm Back on track EQ3 Lynx

Back on track är inne i den tredje generationen ridhjälmar, och dagens modell heter EQ3. Hjälmen är en uppföljning på gamla modellen med namn EQ2 som tidigare har utsetts till bästa ridhjälm av försäkringsbolaget Folksam. Motiveringen var bland annat att den har det inbyggda säkerhetssystemet Mips-teknologi i sig vilket stabiliserar huvudet vid sidovåld.

Dagens modell som heter EQ3 har även bättre passform, samt ökad ventilation och lagom vikt. EQ3 är långt bättre än konkurrenterna. Dessutom riktigt snygg!

Läs mer eller köp Back on track EQ3 Lynx hos Granngården

Ridhjälm Back on track EQ3 – Bra alternativ

Ridhjälm back on track EQ3
Back on track EQ3

Back on track EQ3 får rekommendationen ”bra alternativ” I Folksams stora test. Liksom modellen Lynx har EQ3 MIPS-teknologin vilket innebär att hjälmen är ett säkrare alternativ än de flesta andra hjälmar vad gäller rotationsvåld vid fall.

EQ3 är tredje generationen ridhjälm, där föregångaren EQ2 var även den vinnande hjälm i stora säkerhetstest. Uppföljaren innehar dock en ökad passform, bättre ventilation och en låg vikt för att ridningen ska kännas säker och behaglig.

Den matta ytan gör att det är enkelt att putsa av smuts och damm. Färgerna som finns att tillgå är svart, brun och marinblå.

Läs mer eller köp Back on track EQ3 hos Granngården

Charles Owen Ayr8 – Bra alternativ

Ridhjälm Charles Owen Ayr8 Leather Look
Charles Owen Ayr8

Detta är en säker och skön lågprofilhjälm som är en favorit hos många ryttare. Denna hjälm har flera ventilationshål för god genomsläpplighet så ditt huvud hålls svalt.
Design är ett utav ledorden vilket tillverkaren inte avvikt ifrån. Bra materialval och skön passform.

Hjälmen har fått goda resultat hos Folksams test, men långt ifrån hjälmarna från Back on track. En stor skillnad är att Charles Owen Ayr8 inte innehar MIPS-teknologin och kan således inte avlasta huvudet lika bra som vinnarna i testet.

Läs mer eller köp Charles Owen Ayr8 hos CDON.com


Ridhjälm Hööks

Hööks är en anrik butik när det kommer till hästsport. Det hela började som ett litet sadelmakeri i Eksjö, Småland, för att sedan växt sig till Skandinaviens ledande företag inom hästsport. Sortimentet är stort och du finner det mesta inom häst, ryttare och hund i deras butiker runtom i Sverige, Norge, Danmark och Finland.

Ridhjälm Samshield

En bland de mest populära märkena när det kommer till ridhjälmar är Samshield. Samtliga ridhjälmar håller hög klass på design, säkerhet och komfort. Den slimmade designen gör att luften passerar bra utan att ge något större luftmotstånd.

Tänk på att köpa till eventuellt foder till hjälmen för ökad passform.

Att tänka på när man köper ridhjälm

Ridhjälm till barn

När man ska köpa en ridhjälm till barn är det viktigt att den sitter riktigt bra. Köp en hjälm som passar just nu, och inget som barnet ska ”växa in i”. Det är nu skyddet behövs!

Mer information om Ridhjälmen Pacifik Defenze

Vilken ridhjälm är säkrast?

För att en ridhjälm ska få säljas på marknaden så krävs det att den är godkänd. För det första så ska den vara CE-märkt.
I dags dato godkänns ridhjälmar via ett certifieringsprotokoll som heter VG1 01-040. Detta intygar att hjälmen är godkänd för de grundläggande hälso- och säkerhetskraven för personlig skyddsutrustning.
Eftersom att ridhjälmen ska hålla ännu högre säkerhet bör den inneha MIPS-teknologin.

Ridhjälm MIPS

MIPS-teknologin står för Multi Directional Impact System och är världsledande inom hjälmbaserat skydd mot huvudet.
Skyddet ska minska huvudets rotation vid islag. Inuti hjälmen finns ett glidlager mellan insida hjälm och huvudet. Detta innebär att vid ett eventuellt rotationsvåld mot huvudet, så glider skyddet mot insidan av hjälmen, vilket avlastar huvudet.
Hjälmar med MIPS kan minska nedslagskraften med upp till 40%.

Ridhjälm MIPS
MIPS

Ridhjälmar med solskärm

Avlasta ögon och ger mindre anspänning till skuldror. En ridhjälm med solskärm kan vara ett bra alternativ på sommarens soligaste dagar. Den extra stora skärmen gör att du slipper kisa med ögonen.

Samshield Miss Shield Shadowmat


Vanliga frågor om ridhjälmar

Måste man använda ridhjälm?

Proffsryttare gör det, så bör även du göra det!

Hur länge kan man ha en hjälm?

Det är individuellt. Hur länge du haft hjälmen, om den utsatts för slitage eller trauman. Likaså om din hjälm varit med om yttre våld så ska du alltid köpa en ny!


Tack för att du ha läst vår artikel om ridhjälmar
Artikel: Ridhjälm bäst i test – köp bästa ridhjälmen
Författare: Admin hos BästaTesten
Företag: Back on track, Charles Owen
Produkter: Back on track EQ3 (Lynx), Charles Owen Ayr8 Leather Look
Vinnare hos: Bästatesten, Försäkringsbolaget Folksam
Liknande produkter:

Vi på BästaTesten slukar webben på produktinformation och testar av produkter, så om något leder till ett köp hos er så erhåller vi en liten andel som provision från företaget du handlar av. Helt enkelt för att vi ska kunna finnas & hålla hög kvalité!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *