Padelrack bäst i test 2021 – 5 bästa padelracket!

Bäst i test: Bäst Padelrack 2021 – från nybörjare till elit!

Har du också fallit pladask för padeltennis eller padel som det kallas? Europas snabbast växande sport!
Efter en tids spelande så kanske Du vill ta din paddel till en ny nivå. Du känner att sporten verkligen är något för dig. Det börjar bli dags att köpa ett eget padelrack, eller uppgradera det gamla du redan har? Men var börjar man?


Artikeln innehåller annonslänkar


Padelrack bäst i test!
Bullpadel Vertex 2 Comfort
Bullpadel Vertex 2
Babolat Viper Carbon
Babolat Contact
Head Flash

Artikelns innehåll:
Padeltennis
Padelracket – Vad ska man tänka på vid köp?
Padelracket bäst i test 2021

Regler padel – Hur spelar man?
Vanliga skador

Padel / Padeltennis

Padeltennis är en racketsport som länge spelats i södra delarna av Europa, och framför allt i Spanien där sporten är väldigt stor. Även i Latinamerica har padel blivit måttligt stort.

Redan 1974 utformades padel till den form med regelverk den spelas idag. Det har även bildats ett padeltennisförbund, samt VM i padel går av stapeln en gång per år.

Padel kom till Sverige

Den första svenska padeltennisbanan byggdes utanför Båstad redan 1998 efter att Fam. Andersson fått influenser från Marbella, och det var Just Thommy Andersson som tog padelsporten till Sverige. En eloge till honom!

Padelracket – Vad ska man tänka på?

Det finns tre olika varianter av padelracket. Den klassiska och mest använda till en början är det racket med runt huvud. Sedan har du en droppformad och en triangelformad variant.

När du står inför ett köp av ett nytt padelrack så är det en hel del du ska tänka på. Eftersom fel sorts rack för just dig kan göra mer skada än nytta, både vad gäller spelet men och fysiskt för dina muskler, leder och ligament.

Padelrack & dess grepp och storlek

En viktigt komponent vid köp av ett padelrack är hur greppet och vilken storlek ditt racket har. Fel storlek på racket i kombination med ett för tungt racket gör att du enkelt kan ådra dig en tennisarmbåge (det vill du inte, tro mig!).

För att hitta ett passande racket för just din hand, så greppar du tag om skaftet. Då bör det finnas cirka 1 cm luftutrymme mellan tummens och pekfingret. Gör det inte det så kan du förstora greppets något genom att lindra skaftet med en grepplinda.

Är du nybörjare på paddel så ska du anpassa ett rack utefter det, Du ska inte köpa ett avancerat racket som passar eliten.
De flesta varumärken tillverkar racket för nybörjare och medelspelare. Dessa ger dig en god kraft och kontroll.

Rackets Vikt

Du bör köpa ett padel rack som är anpassat efter din nivå och dina egenskaper. Är du snabb och offensiv, eller är du en mer stark spelare? Har du redan testat ett par olika racket och hittat något som känns lagom. Stanna vid den vikten isåfall, detta är då antagligen inom din Comfort zone.

Lättare padelrack är enklare att manövrera snabbt, detta kan vara till fördel om du är en offensiv spelare framme vid nätet. Den lättare vikten gör dock det svårare styra bollarna, och du får även något sämre kraft bakom slaget.

Ett tyngre padelracket gör att du får betydligt hårdare slag, men det leder också till att du får mer motstånd i slaget och på så vis blir du inte lika snabb med ditt racket.

En vikt som du kan utgå efter, men som du inte ska stirra dig allt för blind på är 360-365g för män och 340-350 g för kvinnor.

Balans och tyngdpunkt

De runda padelracket är ofta jämnbalanserade, detta underlättar för dig som är nybörjare till medel då dessa är enklare att kontrollera.

Andra racket kan ha en högre tyndgpunkt vilket innebär att de är något framåttunga. Detta möjliggör att du kan få bättre fart på bollen men det ställer också högre krav på dig som spelare. Om du kan bemästra ett framåttungt racket så märker du snart hur skönt smashen sitter!

Padelracket bäst i test 2021

Bullpadel Vertex 2 Control – Avancerad

Padelrack Bullpadel Vertex 2 Control
Bullpadel Vertex 2 Control

Form: Rund Vikt: 380 g Ram: 38 mm Material: Karbon Balans: Låg Användare: Avancerad

Den runda formen på Vertex 2 Control gör att du får en riktigt bra kontroll på slaget, och vikten på 380 g ger dig en bra tyngd bakom dit racket.

Ditt padelrack Bullpadel Vertex Control finner du här!


Bullpadel Vertex 2 – Avancerad

Bullpadel vertex 2
Bullpadel vertex 2

Form: Diamant Vikt: 360 g Ram: 38 mm Material: Karbon Balans: Hög

Flera aktörer som har testat detta padelracket är överens om att det är ett riktigt bra rack för dig som har spelat ett tag. Diamantformen gör att tyngdpunkten blir lite högre vilket skapar en riktigt bra smash. Detta är ett padelracket för dig som spelar mycket och kan kontrollera ett racket bra.

Läs mer om Bullpadel Vertex 2


Babolat Viper Carbon – Avancerad

Babolat Viper Carbon
Babolat Viper Carbon

Form: Diamant Vikt: 370 g Ram: 38 mm Material: Karbon Balans: Hög Användare: Avancerad

Ett riktigt populärt padelracket där höga recensioner haglar. En bra vikt med hög balans, så det gäller att du har spelat ett tag och har bra handleder. Detta padelrack ger dig god tyngd bakom slaget, men det blir också något ”fördröjt” jämfört med ett runt, lättare racket. Ett padelrack i klassen bäst i test!

Läs mer om Babolat Viper Carbon hos Padelspecialisten

Köp direkt hos CDON


Babolat Contact – Nybörjare/medel

Babolat contact padelracket nybörjare
Padelrack Nybörjare Babolat Contact

Form: Rund Vikt: 345 g Ram: 38 mm Material: Karbon Balans: Låg Användare: Nybörjare

Ett riktigt bra padelracket för dig som är nybörjare, Babolat Contact. Den låga balansen gör att det är enklare att kontrollera ditt racket. Du får även mindre belastning på din handled och underarm, men det blir även lite mindre kraft bakom slaget.

Babolat Contact hos padelspecialisten


Head Flash – Mest populär

Padelracket Head Flash
Mest populära padelracket Head Flash

Form: Dropp Vikt: 360 g Ram: 38 mm Material: Karbon Balans: Låg Användare: Nybörjare

Det mest populära padelracket just nu. Ett enkelt padelrack att manövrera och passar perfekt till dig som är nybörjare eller har spelat ett tag. Head Flash har teknologin ”Head Innegra” vilket gör att du får mer fart på bollen samtidigt som vibrationen till racketen blir mindre.

Läs mer eller köp Head Flash hos Rocketpadel


Regler padel – Hur spelar man?

En plan är 10×20 meter med väggar av plexiglas och galler. På vissa padelbanor kan du spela utomhus, men överlag så är det inomhusbanor som dominerar.

Det finns sträckade linjer på spelplanen, dessa används bara vid serv. Servern slås med underhandsslag och ska studsa en gång i motsatta spelplanen tvärs över. Server du och den studsar upp på ett galler så är den felaktig. Då får du ett försök till.
Alltså: Underhandsslag diagonalt över till motståndarnas sida. Där skall den studs i marken innan den får studsa in i väggen.

Vid serv får du inte ta emot på volley. Men annars får du spela volley, halvvolley eller så låter du bollen studsa en gång på ditt glas/galler.

Du får inte slå bollen på den egna sidans galler. Men det går bra om du slår den på din sidas glasvägg för att få över den till motståndarsidan.

Du räknar poäng precis som på tennis. Du spelar 3-5 set där varje set ska vinnas 6 gånger/game. Ett game består av poängen som följer: 15-30-40-fördel-vunnet set. Står det alltså 40-40 så måste du vinna 2 bollar på raken.

Poäng i padel

  • Du vinner poäng om bollen studsar två gånger i motståndarens golv
  • Motståndare slår bollen i nät eller i sitt egna galler
  • Om du slår en boll PÅ motståndaren
  • Din motståndare slår bollen ut från buren, eller direkt på dina väggar utan att den studsar på marken innan.
  • Om motståndaren slår bollen på din sida så att den sedan studsar utanför buren, så får du försöka springa utanför buren för att ta bollen.

Vanliga skador inom padeltennis

Vi nämnde tidigare i guiden att fel sorts padelrack kan hämma din spelstil, men också sätta negativa spår i kroppen. Ett vanligt förekommande problem är tyvärr muskel, led och senproblematik.

Det är bland annat flera naprapater som berättar att de träffar ofta personer med armbågsbesvär, axelsmärta och problem med rygg och höfter.

Flera muskel- och senbesvär kan man behandla själv genom att mjuka upp muskler och senor med hjälp av en massagepistol.

Tennisarmbåge

Det absolut vanligaste besväret är en så kallas tennisarmbåge. Det är smärta på utsidan av underarmen vid ”gångjärnet” på armbågen. Vissa personer kan ha strålningar i underarmen, svårt att greppa saker eller smärta vid finmotorik.

Problematiken sitter i att vissa utav de yttre underarmsmusklerna har blivit överansträngda vilket leder till att muskelsenan och dess fäste blir irriterat. I vissa fall kan det förekomma en inflammation.
De som överanstränger området har ofta ett repetitivt monotont arbete med armen, typ tennis, hantverkare eller musarbete vid datorn.

Handledsbesvär

Är du en ovan spelare, eller har fel sorts padelrack så kan du även överanstränga handleden. I de flesta fall sitter problematiken i underarmsmusklerna, men det kan också vara senor eller ligament i handleden som strejkar.

Axelproblem

Likt många andra overhead-idrotter så utsätts axel och skuldra för stor belastning. Axeln är en av kroppens mest komplexa leder med flertalet muskel, senor och ligament. Det är även fler små leder som ska fungera optimalt för att axelleden ska må bra.

Skuldermuskulaturen eller rotatorcuffen som den också kallas, består av musklerna supraspinatus, infraspinatus, teres minor samt subscapularis. Dessa gör att du kan röra din arm i olika vinklar, samt ser till att hålla din arm och axel stabil.

Impingement – Inklämning

Det vanligaste problemet är en så kallad impingement. Där en utav muskelsenorna i skuldran kläms in under axelbenet. Inklämningen kan även förvärras av att den avlastande slämsäcken som sitter i axeln inflammeras, svullnar upp, och gör det ännu trängre för muskelsenan.

Tendinopati

Även vid en så kallad tendinopati är det muskelsenan som blir påverkad från ett repetitivt arbete. Du överbelastar helt enkelt din axel och skuldra vilket skapar ett sjukligt tillstånd i senan.

Tendinopati kan signalera smärta vid arbete, men även i vila, och vissa drabbade påverkas också av en nedsatt funktion i axeln.


Tester vi jämfört

Bortsett från de utförda testerna så har vi tagit i beaktande hur vida produktrecensionerna är samt vilket prisbild de padelracket vi valt har.

Pricerunner

Vi sökte på vilka som var de allra mest populära padelracken. Här var Head Flash 2020 nummer ett!

Bäst-i-test

Bäst i test utsåg Babolat Contact till bäst padelracket för nybörjare. Vidare var det Head Graphene 360 Alpha pro som de ansåg vara bäst för den erfarna spelaren.

Sportamore

Sportamore har testat sex olika padelrack där de kollat runda, diamant sant droppformade racket. De kollade på balans, träffyta, vilken kontroll man hade samt hårdheten. Även grepp, upplevelse och design undersöktes. I sportamores test tog Adidas och Babolat priset med högst poäng.

Padelson

En testpanel på fyra personer från Padelson testade 7 padelrack från Bullpadel. Bullpadel Hack02, Hack 02 Control, Hack Comport, Vertex 02, Vertex 02 Control, Vertex 02 Comfort och bullpadel Flow.

Padeljoy

Padeljoy startades 2019 med målet att hitta bäst padelprodukter till slutkonsument. Med ett brett kontantnät kan de enkelt genomföra egna tester. Padeljoy utsåga StarVie Raptor Pro till bäst racket. Vidare fick Bullpadel Vertex Control goda betyg, liksom Siux Genesis och till slut Babolat Viper Carbon.

Hemfakta

Hemfakta utsåg bäst padelrack i kategorin premium till Bullpadel Vertex 2 Control, och Babolat Viper Carbon tog en tät andraplats.

Vår sammanfattning:

Vi har enligt ovan granskat tidigare utförda tester och produktrecensioner för att sammanfatta vår bedömning om vilket padelrack som är bäst i test!


Tack för att du ha läst vår artikel om bäst padelrack 2021
Artikel: Padelrack bäst i test 2021 – 5 bästa padelracket!
Författare: Admin hos BästaTesten
Företag: Babolat, Bullpadel
Produkter: Bullpadel Vertex 2 control, Vertex 2, Babolat Viper Carbon, Contact
Vinnare hos:Bästatesten

Vi på BästaTesten slukar webben på produktinformation och testar av produkter, så om något leder till ett köp hos er så erhåller vi en liten andel som provision från företaget du handlar av. Helt enkelt för att vi ska kunna finnas & hålla hög kvalité!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *