Bäst i test kaffebryggare – Bästa kaffebryggaren 2021

Kaffebryggare bäst i test
Bästa kaffebryggaren

Guide till bästa kaffebryggaren

Vi ska lotsa dig i djungeln bland kaffebryggare. Du har klickat in dig på denna sidan så vi antar att du gillar kaffe, antingen som en god dryck, eller kanske ett nödvändigt ont för att hålla dig pigg och mota bort huvudvärken.

Vissa föredrar en stor kopp kaffe att smutta på till frukosten innan vardagen börjar, och andra tar en snabbkaffe i handen på väg till jobbet. Vad du än föredrar så vill man att drycken ska smaka gott.


Artikeln innehåller annonslänkar


Olika typer av kaffe
Kaffe

Olika typer av kaffemaskin – vad passar dig?

Som du säkert sätt i butik eller på nätet så finns det oerhört många olika sorters kaffebryggare och lika många varumärken. Priserna kan variera från någon enstaka hundralapp och sträcka sig upp till flera månadslöner. Vad är rimligt att betala för en bra kaffebryggare, och vilken är egentligen bäst? Just det ska vi ta reda på!

Innan vi reder ut allt om kaffebryggare så ska vi nämna att det finns flera andra alternativ, som till exempel pressokanna, perkulator och kaffekokare.
Vi tar det lite snabbt:

  • Kaffebryggare/elbryggare: Detta är den klassiska bryggaren som merparten av de svenska hushållen har hemma. Den består av en vattentank, tratt för filter och kaffe, samt en kanna och värmeplatta.
  • Pressokanna: En personlig favorit, där du lägger i det malda kaffet i bottnen på en kanna, häller på nykokt vatten och låter stå några minuter. Du trycker sedan ner den inbyggda kolven/silen så att kaffesumpen stannar kvar i botten, och det goda kaffet stannar kvar i toppen.
  • Perkulator: Perkulatorn är en ofta eldriven kaffebryggare till synes. Medan vattnet kokar upp så passerar vattnet genom kaffefiltret flera gånger via rör. Just för att rätt temperatur ska uppnås eller att du manuellt stänger av perkulatorn.
  • Kaffekokare: En klassisk metod. Du fyller helt enkelt kannan med vatten och malt kaffe. Värm upp kaffekokaren på spisen tills dess att det börjar koka. Låt stå en stund så sumpen sjunker ner. Redo att dricka!

Vinnaren av bäst i test – Bästa kaffebryggaren 2021

Kaffebryggare Melitta
Melitta Aroma Signature Deluxe

Melittas kaffebryggare är vår stora vinnare pga dess design, priset och de smarta plastdetaljernas funktion.

Melitta aroma signature deluxe brygger inte bara riktigt gott kaffe, den är även tilltalande i sin design och passar in i de flesta hem. Kaffet bryggs på hela 96°C som är godkänt av ECBC. Precis som med Moccamastern i detta uppslag så ryms hela 10 koppar kaffe, och det blir klart på ca 6 minuter. Brygger du färre koppar så finns det en särskild knapp för just detta ändamål.

Kaffebryggaren har två värmeelement, ett som värmer vattnet vid bryggning, och ett som håller kaffet varmt på plattan.
Pricken över i:et är att du kan ställa in värmningen på 3 olika tider, 30, 60 eller 90 minuter och kaffets goda smak kommer att bevaras.

Kaffebryggaren signalerar när det är dags att avkalka maskinen, det gör den via en röd lampa som tänds. Det gör den efter cirka 50 bryggningar.

Köp eller läs mer om Melitta aroma signature deluxe från Köketsfavoriter


Bästa kaffebryggaren premium 2021

Kaffebryggare Moccamaster bäst i test 2021
Moccamaster KB952 AO-PS

Även i år är Moccamaster vinnaren i kategorin premium med en snygg design som sätter kaffet i fokus. Även om kaffebryggaren är något av ett dyrare val så får du vad du betalar för. Gott kaffe för en bra peng!

Moccamasters KB952 AO i reptålig aluminium rymmer upp till 10 koppar (1,25 L) kaffe per laddning vilket är lagom för en familj, och det går fort att brygga, det tar cirka 6 minuter att brygga en full kanna kaffe. Du behöver inte vara orolig för säkerheten, eftersom bryggaren stänger av sig per automatik efter 40 minuter.

Det dubbla värmeelementet ger kaffet en lagom temperatur vid bryggning men också när kaffekannan står på värmeplattan.

Tratten där du placerar kaffefiltret i kan du ha i 3 olika lägen. Helt öppet för fullt drop, halvöppet samt helt stängt, alltså ditt droppskydd när du tar bort kannan från bryggaren.

Garanti & utmärkelser

Moccamaster har alltid minst 5 år garanti på sina produkter, men om du registrera din produkt på deras hemsida så får du upp till 10 års garanti.
Vidare så är Moccamaster godkänd av ECBC (European Coffe Brewing Centre) som utför noggranna tester som måste godkännas innan man får sin ECBC-stämpel.

  • Bryggtemperatur 92-96°C
  • Bryggtid 4-6 minuter
  • Måttangivelserna i vattentanken måste vara rätt
  • Det färdiga kaffet ska innehålla en optimal %-koncentration av smakämnet
  • Upprepande av test för att säkerställa att det alltid blir likvärdigt resultat

Köp eller läs mer om Moccamaster hos NetOnNet.se

Köp eller läs mer om Moccamaster hos WhiteAway


Hur brygger du den bästa kopp kaffe?

För att brygga en riktigt god kopp kaffe så ska du dosera 1 kaffemått eller en rågad matsked kaffe per 1,5 dl kallt vatten. Tar du för mkt kaffe ökar bara beskan. Då vi vill framhäva kaffets fulla arom och styrka bör vattentemperaturen ligga kring 92-96°C vilket merparten av dagens bättre kaffebryggare gör. Kaffebryggaren ska vara fri från kalk och kannan vara ren från gamla kafferester.

Förvaring:
Du ska förvara kaffepulvret torrt och svalt, helst i originalförpackning alternativt i en tätt försluten förpackning. Detta för att behålla kaffets arom. Kafferosterierna rekommenderar att man konsumerar kaffepaketet 10-14 dagar efter att man öppnat förpackningen.

Hur avkalkar du din kaffemaskin bäst?

För att bibehålla och kunna brygga ett gott kaffe så krävs det att bryggaren är rengjord och fri från kalk.
Flera kaffebryggare har en inbyggd indikator som varnar när det är dags att rengöra kaffebryggaren från kalk. Har inte din bryggare det, så brukar man rekommendera rengöring efter ca 40-50 bryggningar, men det beror på vattnets hårdhet.

Hur gör jag personligen?
På vår personliga kaffebryggare varnas det med en röd lampa när det är dags att avkalka (50 bryggningar), men jag brukar avkalka redan efter ca 40 bryggningar. Samtidigt rengör jag alltid alla de lösa delarna, diska i maskin eller handdiskas. Jag torkar även rent inuti vattentanken med en ny/ren diskborste i den mån jag kan. Detta gör jag efter att jag har fyllt vattentanken med vatten och tillfört melittas egna avkalkningspulver.

Avkalka med ättika:
1. Häll i en deciliter 24 procentig ättika med 6 deciliter vatten.
2. Starta bryggan och låt hälften av vattnet bryggas. Stäng sedan av maskinen i cirka 10 minuter.
3. Starta kaffebryggaren och låt resten av vätskan bryggas. Töm kannan och rengör.
4. Avsluta med att köra kaffebryggaren 3-5 ggr med friskt kranvatten, ättikssmaken vill vi få bort!

Bagaren & kockens film om hur du kan avkalka din Moccamaster.

Bäst kaffe

Sverige är känt att vara ett land med god smak för kaffe. Har du varit på semester så har du säkert druckit ”Swedish coffe” på hotellet. Vi är till och med det land tillsammans med Finland som dricker mest kaffe i hela världen, så varför inte dricka ett riktigt gott kaffe?

Arvid Nordquist mellanrost har fått bäst i test hos flera aktörer, bland annat hos mittkök/expressens stora test, GP samt omskrivet hos webbsidan test.se. Arvid Nordquist är även vår favorit i hemmet!

Olika kaffedrycker

Caffé Latte: En ”latte” består av 1 del espresso och 3 delar varm mjölk.
Espresso: Espresso är en liten stark kaffe som serveras enkel eller dubbel.
Cappuccino: Består av 1 del espresso, 1 del varm mjölk & 1 del skummad mjölk.
Americano: En klassiker på semestern. Americano är en espresso som är utspädd med mer vatten.
Cortado: Em cortado är en dubbel espresso med lika mkt varm skummad mjölk
Café au lait: Lika stor del bryggkaffe som varm mjölk.

Gott kaffe
Barista

Tack för att du ha läst vår artikel om kaffebryggare
Artikel: Bäst i test kaffebryggare – Bästa kaffebryggaren 2021
Författare: Admin hos BästaTesten
Företag: Moccamaster, Melitta
Produkter: Melitta Aroma Signature Deluxe, Moccamaster KB952AO
Vinnare hos: Bästatesten.se, GP, Mitt Kök

Vi på BästaTesten slukar webben på produktinformation och testar av produkter, så om något leder till ett köp hos er så erhåller vi en liten andel som provision från företaget du handlar av. Helt enkelt för att vi ska kunna finnas & hålla hög kvalité!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *