Bäst köksknivar 2020 – köksknivarna som skapar en vass trio!

kökskniv, kockkniv
Kökskniv kockkniv

Att köpa riktigt bra köksknivar är något alla skulle göra, det är en investering för framtiden och underlättar hantering av råvaror och matlagningen enormt!


Artikeln innehåller annonslänkar


Det finns otaligt många varumärken, knivsorter och prisklasser vilket gör det svårt att veta vad man ska köpa.

Om du använder köksknivar regelbundet så ska en bra kniv vara riktigt vass, dels för att underlätta hanteringen av råvaror, men också för att minimera skador. En slö kniv kan nämligen vara en risk.
Vidare så ska en bra kniv vara tillverkad i bra material samt kännas skön och balanserad i just din hand.

Många tror att en bra kniv kostar mycket pengar. Men efter att vi scannat marknaden så visar det sig att du inte behöver lägga några större summor på en kniv i världsklass!

Hur väljer man rätt kökskniv?

Den vanligaste kniven i hushållen är en kockkniv, som används enkelt när du arbetar med kött, fisk eller grönsaker. Ofta är bladet mellan 20-30 cm långt och kan se lite olika ut. Vissa har räfflor, håligheter i sig och vissa är helt flata. Detta är enbart för att maten du skär enklare ska lossna från bladet.

global knivset
global kökskniv bäst i test

Bladets tjocklek utgör olika funktioner, en kniv med smalt blad passar ofta till de flesta. Det är enkelt att slica grönsaker och den glider enkelt genom kött.
En kökskniv med tjockare blad har en högre tyngd i sig vilket gör det enklare att skära igenom sega delar eller bitar med ben i, men den blir därför också klumpigare och svårmanövrerad.

Ta del av Leif Mannerströms enkla tips inför ditt knivköp

Bladet på en vanlig kockkniv är 20-30 cm lång och är en längd som du bör utgå ifrån. Detta ger dig nämligen bra kontroll vid användandet.
Det kan kännas skönt med en ännu längre kniv, men den blir då dels tyngre, och blir dessutom otymplig om du har en liten skärbräda.

Olika sorters köksknivar

  • Kockkniv: Den absolut vanligaste kniven i hemmet och på restaurang. Kockkniven är cirka 20-30 cm lång och kan exempelvis användas till att hacka grönsaker och skära kött.
  • Filékniv: Filékniven har ett långt (upp till 30 cm) flexibelt blad. Det böjbara bladet formar sig efter fiskens former och underlättar ditt filéande.
  • Skalkniv: En skalkniv är en mindre kniv med blad mellan 6-12 cm lång. Knivens ringa längd ger dig precision.
  • Trancherkniv: En längre kniv som du kan skära upp millimetertunna skivor av tillagat kött.

Bäst i test köksknivar – Global G-2 20 cm

Global G-2 kökskniv 20 cm
Global G-2 20 cm

Experterna och diverse testsidor är överens om att Global G-2 är en riktigt bra kökskniv.
Kniven är en av globals klassiker med sin snygga, enkla design och är tillverkad i rostfritt stål. Med sin lagom tunna egg gör den sig lättarbetad i flera råvaror.

Köp eller läs mer om Global G-2 kökskniv på Cervera


Knivset

Som du noterat kan det vara bra att ha flera olika sorters knivar till köket. Dels för att det är enklare och säkrare att jobba med en anpassad kniv till en viss råvara. Men också för att det är en snygg inredningsdetalj att ha ett set knivar hängande på väggen, eller stående i knivstället.

Om vi utgår från det vinnande märket Global, så har de olika sorters knivset till försäljning. Vad du väljer beror helt och hållet på just ditt behov.
Det finns set om 3-5 knivar i.


Hur slipar man en kökskniv bäst?

När du köper en ny kökskniv är den maskinellt slipad. Sjävklart blir äggen vass. Men det går inte riktigt jämföra med en kniv som är slipad mot en sten.

Vår rekommendation är att du köper två stenar. En sten som du slipar kniven med, och en som du polerar med. Vidare hur det går till att slipa en kökskniv ser du på Matgeeks youtubekanal där han besöker Cleancut!

Hur ska du förvara köksknivarna?

För att bibehålla knivarnas skärpa så ska du förvara dem separat. Detta kommer öka livslängden med många år och hålla skärpan längre.


Tack för att du ha läst vår artikel om köksknivar
Artikel: Bästa köksknivarna 2020 – en vass trio
Författare: Admin hos BästaTesten
Företag: Global
Produkter: Global G-2
Vinnare hos: Bästatesten, SVT plus, kockhuset, konsumenttest.se, jämförelsesidorna inspekto & smarto.

Vi på BästaTesten slukar webben på produktinformation och testar av produkter, så om något leder till ett köp hos er så erhåller vi en liten andel som provision från företaget du handlar av. Helt enkelt för att vi ska kunna finnas & hålla hög kvalité!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *